Neem contact met ons op

Den Haag / Wateringen

Poeldijkseweg 1a 

2291 GA Wateringen

Tel: 0174 288 358

WhatsApp: +31626883037


Spouwmuurisolatie jaren 30 woning

  • Titel dia

    spouwmuurisolatie jaren 30 woning

    spouwmuurisolatie jaren 30 woning

Spouwmuurisolatie jaren 30 woning

Wat u weten moet over spouwisolatie in jarendertigwoningen

Is spouwmuurisolatie in een jaren 30 woning nodig? Jarendertigwoningen hebben het soort bouw dat nog altijd bij veel mensen in trek is. Kenmerkend voor jaren 30-woningen zijn de hoge kwaliteit van bouwen en – wanneer je geluk hebt – nog de aanwezigheid van de mooie elementen die in die jaren modern waren. Denk maar aan het gebruik van verhoogde plafonds, glas-in-lood ramen, prachtige hout- of tegelvloeren, een schouw, een erker en ‘en suite deuren’ die de woonkamer in een voor- en achterkamer verdeeld.


Wat jaren 30-woningen ook hebben is een holle spouw. In die jaren was het namelijk nog niet gebruikelijk om te bouwen met spouwisolatie. Spouwmuurisolatie in jaren 30 woningen is dus vaak nog niet aanwezig. Wie als eigenaar een geïsoleerde jaren 30 woning wil, moet dit zelf laten aanbrengen. 


Wat is PUR eigenlijk?

PUR (Polyurethaan) is een isolatiemateriaal dat nog altijd veel gebruikt wordt. Het materiaal biedt verschillende voordelen, maar ook enkele nadelen. Polyurethaan is een kunststofsoort. Als isolatiemateriaal is het leverbaar als schuim. Om van polyurethaan schuim te maken wordt een celgas - meestal pentaan- gebruikt. Het materiaal wordt door toevoeging van gas hard, en kan zo versneden worden tot platen. Ook kennen we allemaal wel PUR-schuim dat vanuit een spuitbus is aan te brengen. Dit product wordt vloeibaar aangebracht om gaten en kieren te dichten. Het zet na het aanbrengen sterk uit en wordt hard. De isolerende werking ontstaat door de vele kleine luchtbelletjes in het schuim.

Kennismaken?

Waarom hebben 30 woningen geen spouwisolatie?

‘De spouw’, de ruimte tussen een buiten- en binnenmuur bestaat sinds ongeveer 100 jaar. Huizen die gebouwd zijn voor 1920 werden zonder spouw gebouwd. Muren werden vaak gebouwd in een metselverband waarbij de stenen afwisselend in de breedte en in de lengte werden gemetseld om een bepaalde muurdikte te bereiken. Met de komst van de spouwmuur werden muren gemetseld met in de lengte geplaatste stenen. Jaren 30 woningen behoren dus tot de eerste woningen die met een spouwmuur zijn gebouwd. Een spouwmuur is, inclusief spouw, minimaal 25 centimeter. De ruimte daartussen is gevuld met lucht. In de jaren dertig en nog lang daarna ging men ervan uit dat de aanwezige lucht een goede isolatielaag vormde. Pas sinds 1982 worden spouwmuren van Nederlandse huizen vanaf de bouw gevuld met isolatiemateriaal.

Hoe weet ik of ik een holle of geïsoleerde spouw heb in mijn jarendertigwoning? 

Er zijn een aantal manieren om er achter te komen of de spouw van een dertigerjarenwoning is voorzien van spouwmuurisolatie of niet. 


  • Het huis is al lang in (familie)bezit en u weet zodoende of er isolatiemateriaal is aangebracht
  • De verkoper heeft u bij aankoop van de woning geïnformeerd
  • Vocht- en koudeproblemen geven aan dat de spouwmuur niet is geïsoleerd
  • Onderzoek d.m.v. een spouwmuurinspectie



Kennismaken?

HR++ EPS-parels, uw beste keus voor spouwmuurisolatie jaren 30 woningen

Petersen spouwmuurisolatie is een ervaren bedrijf voor het isoleren van spouwmuren in jaren 30 woningen. Voor een hoog rendement en type isolatie dat zeer geschikt is voor het isoleren van oudere woningen, werken we uitsluitend voor HR++ EPS-parels.

Kosten spouwmuurisolatie jaren 30 woning

Het is niet mogelijk om online een goed antwoord te geven op de vraag wat spouwmuurisolatie kost. Veel aanbieders benoemen online een ‘vanaf prijs’, waarbij de offerte toch stukken hoger uitvalt. Bij Petersen Spouwmuurisolatie werken we liever transparant. U ontvangt van ons een maatwerk offerte die netjes is gespecificeerd nadat wij op locatie een schouw hebben uitgevoerd. Als richtlijn kunnen we aangeven dat de investering voor spouwmuurisolatie tussen de € 15,- en € 30,- per m² (excl. btw) bedraagt. De investering kan worden verlaagd door gebruik te maken van subsidiemogelijkheden. De mogelijkheden wisselen per jaar en soms ook per gemeente. Wij geven u graag een maatwerk antwoord bij een offerteaanvraag.


Veelgestelde vragen over spouwmuurisolatie jaren 30 woning

  • Hoe weet ik of de spouw van mijn dertigerjarenwoning geïsoleerd is?

    Een spouwmuurinspectie waarbij met een kleine camera of via hittecamera’s de spouwmuur wordt onderzocht geeft hier duidelijkheid over. Maar er zijn ook een aantal tekenen die erop wijzen dat de spouw van een jaren 30 woning nog hol en dus niet geïsoleerd is. Simpelweg is dit een gevoel dat u niet comfortabel woont. De energierekening is hoog en zodra u stopt met de ruimte te verwarmen lijkt de warmte direct te vervliegen. De muren voelen altijd koud aan en u kunt een gevoel van tocht ervaren. In het slechtste geval hebben de muren ook vocht en/of schimmelplekken. 

  • Wat is de beste spouwisolatie voor jaren 30 woningen?

    Voor het isoleren van spouwmuren wordt gekozen voor glaswolvlokken, EPS-parels, HR++ EPS-parels of PUR-schuim. PUR- is in het nadeel wegens gassen die vrijkomen bij de verwerking, maar heeft een lage lambda waarde. Dit betekent dat het goed isoleert. Glaswol heeft een lagere lambda-waarde en als nadeel dat het na verloop van tijd inzakt. HR++EPS-parels biedt het hoogste rendement en blijven solide. HR++ EPS-parels is op dit moment dan ook het meest renderende isolatiemateriaal voor spouwmuren. 

  • Hoeveel bespaar ik met spouwmuurisolatie in een jaren 30 woning?

    Hoeveel u in euro’s bespaart is niet alleen afhankelijk van de kwaliteit van het isolatiemateriaal. Het is ook belangrijk om te weten hoe de woning verder geïsoleerd is. Ook speelt het eigen stookgedrag en uiteraard de energieprijs een rol. Milieu Centraal stelt dat spouwmuurisolatie bij een gemiddelde tussenwoning 180m3 gas besparing oplevert tot 600m3 bij een vrijstaande woning. Deze schatting is van toepassing op een woning met dakisolatie Rc 4, vloerisolatie Rc 3,5, spouwmuurisolatie Rc 1,7. en HR++ glas U-waarde 1,2.

  • Hoe werkt spouwmuurisolatie in een jaren 30 woning?

    Spouwmuurisolatie in een jarendertigwoning werkt niet anders dan bij andere woningen. Via verschillende boorgaten in de voegen wordt het isolatiemateriaal in e spouw aangebracht. Een gevel- spouwinspectie die vooraf wordt uitgevoerd geeft inzicht in de staat van de spouw. Wanneer er veel puin in de spouw aanwezig is, bijvoorbeeld cementbaarden, nestmateriaal van dieren, enz. zal dit eerst verwijderd moeten worden. Dit wordt gedaan door op geselecteerde locaties stenen te verwijderen. 

  • Kan ik laten na-isoleren in een jaren 30 woning?

    Wanneer er ooit als eens isolatie is aangebracht in uw woning uit de jaren 30, maar deze niet meer goed functioneert, kunt u kiezen voor na-isolatie. Er zijn bepaalde isolatie soorten risicogevoeliger zijn waardoor ze na verloop van tijd niet meer goed functioneren. Bekend is isolatiewol, dat is gaan inzakken. Wanneer dit gebeurt ontstaan zogenaamde koudebruggen: locaties waar warmte door ontsnapt. Koudebruggen zijn locaties die kouder zijn dan de rest van de muur, wat ervoor zorgt dat waterdamp op deze locaties condenseert. Dit kan leiden tot vocht- en schimmelproblemen. Na-isoleren van spouwmuurisolatie in de jaren 30 woningen is dus een goed idee. EPS-parels zijn het beste materiaal voor de na-isolatie van de spouwmuur. De kleine korrels komen vullen grote en kleine locaties in de spouwmuur. 

Kennismaken?

Interessant artikel? Deel het snel en makkelijk.

Share by: