Neem contact met ons op

Den Haag / Wateringen

Poeldijkseweg 1a 

2291 GA Wateringen

Tel: 0174 288 358

WhatsApp: +31626883037


PUR isolatie nadelen op een rijtje

  • Titel dia

    Schrijf uw onderschrift hier
    Knop

PUR-isolatie nadelen

Spouwmuren zijn goed bestand om vocht buiten de deur te houden, maar isoleren maar matig. Isolatie van spouwmuren is dan ook een goede zaak. Het houdt de warmte in huis beter vast en de warmte van de zon buiten. Dit zorgt voor een flinke vermindering van de energiekosten. Zuiniger omgaan met energie is niet alleen goed voor de eigen portemonnee, maar ook van grote invloed op het verminderen van de CO2 uitstoot.


Voor een echt mooi effect is de keuze van het isolatiemateriaal erg belangrijk. Het heeft geen zin om te isoleren met milieubelastend materiaal of met isolatiemateriaal dat schadelijk is voor de gezondheid van mensen en dieren. Om deze reden werken we bij Petersen Muurisolatie met glaswol of EPS-parels. Nooit met PUR-schuim. In dit blog leggen we uit waarom.



Wat is PUR eigenlijk?

PUR (Polyurethaan) is een isolatiemateriaal dat nog altijd veel gebruikt wordt. Het materiaal biedt verschillende voordelen, maar ook enkele nadelen. Polyurethaan is een kunststofsoort. Als isolatiemateriaal is het leverbaar als schuim. Om van polyurethaan schuim te maken wordt een celgas - meestal pentaan- gebruikt. Het materiaal wordt door toevoeging van gas hard, en kan zo versneden worden tot platen. Ook kennen we allemaal wel PUR-schuim dat vanuit een spuitbus is aan te brengen. Dit product wordt vloeibaar aangebracht om gaten en kieren te dichten. Het zet na het aanbrengen sterk uit en wordt hard. De isolerende werking ontstaat door de vele kleine luchtbelletjes in het schuim.

Nadelen van polyurethaanisolatie

Het verwarmen van gebouwen gaat gepaard met 40 procent van het wereldwijde energieverbruik en een derde van de uitstoot van broeikasgassen. Goed isoleren draagt dan ook flink bij aan de doelstellingen tot klimaatbescherming. PUR is een materiaal dat kan worden ingezet om woningen en gebouwen te isoleren. De isolerende werking van polyurethaan (PUR) is namelijk erg goed. Maar voor een resultaat dat écht werkt, is kijken naar de isolerende werking alleen niet genoeg. PUR kent twee grote nadelen: dit zijn de schadelijke gassen die vrijkomen en de manier van productie. Om polyurethaan te maken is ruwe olie en veel energie nodig. Dit komt eigenlijk niet overeen met hoe we vandaag de dag naar duurzame oplossingen kijken. Op het gebied van duurzaamheid zijn het besparen van energie en besparing op fossiele grondstoffen kernpunten.

Na gebruik is PUR chemisch afval 

Bij het kiezen van een geschikt isolatiemateriaal gaat het om meer dan goede isolatieprestaties alleen. Een woning na-isoleren met PUR gaat snel en is relatief goedkoop. Maar er kleven letterlijk nadelen aan. Een van de gevaren is dat bij verhitting uit PUR giftige gassen vrijkomen. Ook kan het materiaal bij sloop van de woning niet gerecycled worden en moet het vernietigd worden als chemisch afval. Het is mogelijk om vastgekleefd PUR van bouwmateriaal te scheiden, maar dit werk is zeer intensief en daarmee kostbaar.

Isolatie alternatieven voor PUR 

Wij zien glaswol en EPS-parels als duurzaam alternatief voor isoleren met PUR. Glaswol wordt gemaakt uit zand en gerecycled glas. Dankzij deze samenstelling is het vrijwel onbrandbaar. Glaswol is erg bekend als ‘deken op de rol’, maar dit is niet werkbaar voor het na-isoleren van muren in bestaande gebouwen. Voor muurisolatie wordt de spouw gevuld met kleine vlokken glaswol die via kleine openingen in de voegen in de spouw worden geblazen. Daarmee ontstaat tussen de binnen-en buitenmuur een stabiele en duurzame laag met zowel een thermisch als akoestisch isolerende werking. Bij sloop van een woning is glaswol eenvoudig te scheiden en kan aangeboden worden voor recycling.

EPS-parels

Een ander duurzaam alternatief om muren mee te isoleren zijn EPS-parels. EPS staat voor Expanded Polystyreen dat, net als polyurethaan, gemaakt uit aardolie. Toch is er een groot verschil: er is namelijk geen giftig gas nodig om de thermisch isolerende werking te verkrijgen. De isolerende werking van EPS-parels ontstaat dankzij de miljoenen ‘luchtkamertjes’ die na het aanbrengen van de korrels in de spouw, als vanzelf tussen de korrels ontstaan. EPS-parels als isolatiemateriaal is volledig onschadelijk en kan na gebruik100% gerecycleerd tot de oorspronkelijke basisgrondstof. Ook zijn EPS-parels goed in staat om waterdamp dat zich in de spouw bevindt, aan de buitenlucht af te geven.

Wat is precies het verschil tussen PUR en EPS? 

EPS (geëxpandeerd polystyreen) is een kunststof. EPS-parels zijn zeer licht van gewicht, zijn ongevoelig voor vocht en schimmel en zijn 100% recyclebaar. PUR (polyurethaanschuim) bestaat uit een vaste substantie vol kleine cellen die gevuld zijn met gas. Beiden leveren goede isolerende prestaties, maar PUR is in het nadeel vanwege het gas dat bij het vrijkomen daarvan giftig is. Dit is met name het geval bij verbranding (woningbrand).

Spouwmuurisolatie met EPS-parels of glaswol? 

Zowel spouwmuurisolatie met EPS-parels als met glaswol vlokken zijn bewezen zeer effectief. Beiden isolatiematerialen verhogen het wooncomfort, verlagen de energiekosten en leveren zo een bijdrage aan de CO2 uitstoot. Het grote voordeel van zowel EPS als glaswol is dat het materiaal 100% recyclebaar is, en geen schadelijke stoffen afgeven voor mens en dier. Daarom kiezen we bij Petersen Spouwmuurisolatie vol overtuiging voor EPS en glaswol.


Wij helpen u graag aan een goed geïsoleerde woning op duurzame en veilige wijze. Wilt u meer weten over onze werkwijze of een muurinspectie en aanvullend een vrijblijvende offerte aanvragen? Neem dan contact op voor een vrijblijvende inspectie op locatie.

Interessant artikel? Deel het snel en makkelijk.

Share by: